Wel of niet vrijgesteld van btw? Over facturen zonder en met btw

Twee vrouwen bespreken wat je moet weten over btw-facturen en facturen zonder btw

Het kan soms verwarrend zijn: wanneer is een factuur vrijgesteld van btw, moet je btw op een factuur zetten en wanneer niet? En wat betekent het precies als btw wordt verlegd? In deze blog leggen we uit wat je moet weten over facturen met en zonder btw, vrijstelling van btw, en btw-verlegde facturen.

Wat is een btw-factuur?

Een btw-factuur is een factuur waarop de btw duidelijk vermeld staat. In Nederland is het verplicht om btw te rekenen op de meeste goederen en diensten. De btw-tarieven die van toepassing kunnen zijn, zijn 0%, 9%, of 21%. Een btw-factuur moet voldoen aan bepaalde eisen, zoals:

  • Het btw-nummer van de leverancier.
  • Het btw-nummer van de klant (bij intracommunautaire leveringen).
  • Het bedrag exclusief btw, het btw-bedrag en het totaal inclusief btw.
  • De btw-tarieven die zijn toegepast.

Wanneer is een factuur vrijgesteld van btw?

Sommige bedrijven en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent dat er geen btw in rekening wordt gebracht. Voorbeelden van vrijgestelde sectoren zijn:

  • Onderwijs
  • Gezondheidszorg
  • Kinderopvang
  • Financiele diensten

Als je een factuur stuurt die vrijgesteld is van btw, moet je dit expliciet vermelden, bijvoorbeeld door op de factuur te zetten: “Vrijgesteld van btw op grond van artikel 11 van de Wet op de omzetbelasting 1968.”

Wat is een factuur zonder btw?

Een factuur zonder btw wordt gebruikt in situaties waarin er geen btw in rekening gebracht hoeft te worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je:

  • Een ondernemer bent die gebruik maakt van de Kleineondernemersregeling (KOR).
  • Zaken doet met klanten buiten de Europese Unie.
  • Goederen of diensten levert die onder een vrijstelling vallen.

Ook hier is het belangrijk om duidelijk te vermelden waarom er geen btw is berekend.

Wat betekent btw verlegd?

Bij een btw-verlegde factuur wordt de btw niet door de leverancier in rekening gebracht, maar is de afnemer verantwoordelijk voor de btw-aangifte. Dit komt vaak voor bij:

  • Leveringen binnen de Europese Unie tussen ondernemers.
  • Specifieke sectoren zoals de bouw of IT.

Op een btw-verlegde factuur moet duidelijk staan: “btw verlegd.” Daarnaast vermeld je het bedrag exclusief btw, maar reken je geen btw op het totaalbedrag.

Facturen verwerken met TriFact365

Het verwerken van facturen kan een tijdrovende klus zijn, vooral wanneer je rekening moet houden met verschillende btw-regels. TriFact365 biedt een efficiënte oplossing voor het digitaal verwerken en controleren van facturen.

Door middel van automatische herkenning van factuurgegevens en een koppeling met boekhoudsoftware, zorgt TriFact365 ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan handmatige invoer.

Dit helpt niet alleen om fouten te voorkomen, maar ook om facturen sneller en overzichtelijk te verwerken. Of je nu werkt met standaardfacturen, btw-verlegde facturen of vrijgestelde facturen.

Het opstellen van de juiste factuur met of zonder btw hangt af van jouw situatie en de regels die van toepassing zijn. Zorg ervoor dat je altijd duidelijk bent in je communicatie en dat je facturen voldoen aan de wettelijke eisen. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met een boekhouder of de Belastingdienst.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkele update. Ontvang productupdates, nieuws en succesverhalen van andere TriFact365-klanten rechtstreeks in je mailbox.

Nieuwste artikelen

Bekijk alle artikelen

Probeer TriFact365 gratis

Test alle functionaliteiten van TriFact365 nu 30 dagen gratis.